iHerb – suolat ja niiden terveellisyys

0

iHerb suolat ja mitä on terveellinen suola?

Kaikki tietävät, että me tarvitsemme suolaa elääksemme, mutta myöskin sen että virallisen käsityksen mukaan liiallinen suolankäyttö aiheuttaa verenpaineen nousua ja mitä erilaisimpia sairauksia. Moni ei siltikään ole käsittänyt, että se mitä me ajattelemme suolaksi, eli teollinen ruokasuola, on itseasiassa todella pitkälle jalostettu siitä ihan oikeasta suolasta ja sisältää lähestulkoon vain pelkästään puhdistettua natriumkloridia, lisättyä jodia ja paakkuuntumisenestoainetta. Oikeasta suolasta on kuumentamalla erotettu kaikki muut mineraalit ja myyty ne sen jälkeen erikseen esimerkiksi kosmetiikka- ja lääketeollisuudelle.

Meidän kehomme ei pysty käsittelemään teollisesti tuotettua ruokasuolaa niinkuin kehomme oikeasti pitäisi ja siksi se aiheuttaakin ongelmia elimistössämme. Oikean ja luonnollisen puhdistamattomattoman suolan kehomme tunnistaa ja pystyy käyttämään sen hyväkseen luonnollisella tavalla. Voi olla että syöt liikaa ruokasuolaa ja silti sinä kärsit oikean suolan puutteesta.

”Myrkkysuolan” vaihtaminen luonnolliseen, oikeaan vaihtoehtoon on todellinen terveysteko, eikä se vaadi suuria ponnisteluja edes taloudellisestikkaan (artikkelin lopussa esiteltävä itsellä tällä hetkellä käytössä oleva suola maksaa n. 8 euroa/500g).

Mitä nämä hyvät suolat sitten ovat? 

Luonnollista suolaa on kahta erilaista alkuperää: merisuolaa ja vuorisuolaa. Vuorisuolasta käytetään myös nimityksiä kristallisuola, ruususuola tai himalajansuola. Oikea hyvä suola ei ole tietenkään teollisen puhtaan valkoista, vaan joko harmahtavaa (merisuola) tai vaaleanpunaista (vuorisuola). Nämä ovat siis puhdistamattomia suoloja, eli niissä on tallella kaikki suolan 84 alkuainetta, luonnollisessa muodossaan ja hyvässä suhteessa.

Suolan lisäksi myös muussa maustamisessa kannattaa keskittyä luonnollisuuteen ja puhtauteen. Eräs tunnettu ja paljon keskusteltu ”mauste” on arominvahvenne natriumglutamaatti eli MSG (monosodiumglutamate), joka usein merkitään koodilla E621. Natriumglutamaattia syytetään monenlaisten terveyshaittojen aiheuttamisesta. Yleisimpiä näistä ainakin päänsärky, pahoinvointi tai hengenahdistus. Natriumglutamaatin laaja käyttö johtuu pääasiassa kaiketi siitä, että sen avulla saa aikaan vahvan maun halvalla, tarvitsematta käyttää ollenkaan kunnon ”aitoja” mausteita. Aihe on ollut esillä syksystä 2009 lähtien kun Espoon kaupunki lopetti natriumglutamaatin käytön kouluruoassa ja pian mallia seurasi useita elintarviketuottajia sekä muita kuntia.

Teolliset valmisteet suosittelen siis unohtamaan; käsittääkseni suurin osa yrttisuoloista ja liemitiivisteistä sisältää edelleen tänä päivänäkin natriumglutamaattia. Ja monissa ruoissa, joissa natriumglutamaattia ei ole haluttu käyttää sen epäterveellisyyden tultua julkisuuteen on hämäävästi käytetty muita epäilyttäviä ainesosia kuten hiivauutetta, joka on tuon samaisen lisäaineen esiaste. Ja tätähän saattaa olla myös tuotteissa, joissa luvataan, että ”ei sisällä natriumglutamaattia”, näin ollen tuoteselosteen tuplatsekkaus on usein järkevä vaihtoehto.

Mitä minun sitten kannattaa käyttää maustamiseen? Oikean suolan lisäksi mitä tahansa luonnollisia mausteita joista pidät ja nekin tietysti mieluiten luomuna.

Mitä iHerbin tarjoamaa suolaa itse käytän?

iherb suola Celtic sea salt

 

Itselläni on tällä hetkellä käytössä tätä Celtic Sea Salt, Fine Ground, Vital Mineral Blend, 1 lb (454 g), iherb ja voin kyllä lämpimästi suositella vaihtamaan oman normaalin suolan käytön tähän.

Muista että jos olet tekemässä ensimmäistä tilausta niin voit hyödyntää 10 dollarin iHerb alennuskoodi:n.